6 Aylık Bebek Yemekleri ve Beslenme Tablosu
Bebekler, altı aya kadar sağlıklı bir gelişim sağlayabilmek adına anne sütü ile beslenmeye mecbur bırakılmaktadır. Altıncı ay ile beraber yavaş yavaş başlayan ek gıdalar, tamamen bebeklere özel tarifler ile hazırlanıp sunulmalıdır. Bu konuda destek almak isteyen anneler için beslenme programı başta olmak üzere dikkat edilmesi gereken birçok husus hakkında bilgi vermeye çalışacağız. 6 aylık bebekler yavaş yavaş bakliyat, sebze ve et grubu ile tanışmalı olup anne sütünün yanında kesinlikle tüketilmesi gereken besinlerden birisi olmalıdır.
6 aylık bebek beslenmesi için gerekli olan malzemeler listesine göz atacak olursak;
- Havuç, kabak ve patates yemeklerde kullanılmak üzere yarım şeklinde hazırlanmalıdır.
- Orta büyüklükte kuru soğan
- Öğle ve akşam yemekleri için ayrı ayrı 1 tatlı kaşığı kıyma
- 1 yemek kaşığı iyice yıkanmış pirinç
- 1 yemek kaşığını geçmeyecek şekilde zeytinyağı (katı ve Ayçiçek yağından bu dönemlerde uzak duruyoruz.)
- 3 bardak su
Bebek gelişimi için yiyeceklerin büyük önem gösterdiğini belirten uzmanlar, doğru bir beslenme programının hazırlanamaması durumunda bebeklerde bazı hormonsal bozuklukların meydana gelebileceğini belirtmekte. Bebek beslenmesi sırasında malzemeler kadar hazırlanan yemeğin de önemli olduğunu belirtmek istiyoruz. Hazırladığımız malzemeleri nasıl pişireceğimizden de bahsedecek olursak;
Tencere içerisine atılan kıyma yağ olmadan iyice kavrulacaktır. Bu esnada orta büyüklükte olan soğanımızı küp halince küçük parçalara ayırıyoruz. Kıymanın yeteri oranda kavrulduğunu gördüğünüz an tüm sebzeleri içerisine ilave ediyoruz. 3 bardak hazırda bulunan suyun da ilave edilmesi ile yemeğimizi kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadığı andan itibaren içerisine pirinçleri ilave ederek 45 dakika kısık ateşte bekletmeye devam ediyoruz. Son olarak iyice yumuşayan yemeğimizin üzerine zeytinyağını dökerek püre makinesinden geçiriyoruz. Bu sayede bebek gelişimi hem sağlıklı hem de normal bir hızda ilerlediğini belirten uzmanlar, anne sütüne olan bağımlılığın da iyi olmadığından bahsetmekteler. Bu nedenle eşit bir yaklaşım olması gerektiğini, anne sütü ile beraber ek gıdaların aynı anda bebek tarafından kabul edilmesi gerekildiğinden bahsetmekteler. Bu program ortalama olarak 8.aya kadar geçerlilik göstermektedir.